Gastronomia - Visita Calafell

Calafell és gastronomia

Els productes del mar i la seva sàvia combinació amb els productes de la terra constitueixen la base de la gastronomia calafellenca.

Setmana del bacallà, del 20 al 28 de gener de 2024

Setmana del bacallà

Del 20 al 28 de gener de 2024

Menús especials de bacallà als restaurants participants:

  • Restaurant Aqkuaaa
  • A Can Pilis
  • Las Brasas
  • La Bodegueta del Pa Torrat
  • Petit Duval

Festa final

27 i 28 de gener al carrer Montserrat amb ball country, vermut musical i animació

Organitza Fòrum Calafell Associació Empresarial

Col·labora Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya

L’arrossejat és el vaixell insígnia de la gastronomia de Calafell. Un autèntic àpat d’arrel pescadora i casolana, que avui pot degustar-se també amb un autèntic refinament gastronòmic. No obstant això, la gran varietat de restaurants que existeixen al municipi, alguns de renom internacional, us oferiran també un suculent i variat repertori de plats.

Entre les activitats gastronòmiques de major rellevància, organitzades per l’Ajuntament, podem destacar:

  • Xatonada popular (febrer-març). Hi trobareu, a banda de molts al·licients gastronòmics, el lligam generacional que passa d’avis a nets any rere any, on tots, mestres i alumnes elaboren una de les millors salses del Mediterrani: la salsa del xató de Calafell.
  • Quinzena gastronòmica de “l’arrossejat” (juny). En aquesta celebració gastronòmica, diversos restaurants tenen aquest plat com a protagonista dels seus menús. Dona el tret de sortida l’Arrossejat Popular. 
  • Jornades gastronòmiques “Tasta el Nadal” (desembre-gener). Iniciativa que pretén potenciar i dinamitzar la gastronomia calafellenca i els restaurants en l’època de Nadal i alhora esdevenir un recurs turístic excel·lent. Les jornades gastronòmiques consisteixen en l’oferta d’un menú amb preu tancat basat en plats típics de l’època per part dels restaurants participants.

El xató

Més recentment s’ha recuperat de forma general el xató, l’amanida a base d’escarola característica de la regió del Penedès. Aquest plat no s’havia deixat de consumir mai en l’àmbit domèstic i figurava a les cartes d’alguns establiments. Però l’entrada de Calafell a la Ruta del Xató, l’any 2000, ha donat una renovada empenta a aquesta recepta tradicional.

Restaurants a Calafell adherits a La Ruta del Xató:

Kilòmetre 0

Terra i Taula és una unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Aquest grup l’integren productors agroalimentaris i cuiners que treballen en la recerca de la màxima qualitat en els productes, elaboracions i serveis.

Aquesta unió natural és necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat, al mateix temps que per contribuir des de la nostra comarca a treballar per la cultura gastronòmica de Catalunya.

La unió la segellen valors com l’ètica, el respecte, el compromís, la qualitat, l’esforç, la idea de compartir i la professionalitat.

A l’Agrobotiga de Calafell podràs  gaudir de vins marcats pel mar i la muntanya i impregnats de l’essència mediterrània.

Pg. de la Unió, s/n, Calafell

Telèfon  977 692 338

Enoturisme​

Ja siguis principiant o expert, a Calafell podràs endinsar-te en la seva tradició i cultura vitivinícola amb la ruta guiada “De l’Àmfora a la Copa” que ofereix regularment l’equip educatiu de Calafell Històric per a grups (segons disponibilitat) i que proposa un viatge des del temps dels ibers de la Ciutadella Ibèrica o la Vil·la Romana del Vilarenc fins a l’actualitat.

Altres opcions enoturístiques són les visites a cellers familiars de la zona, tot degustant els seus excel·lents vins, a cellers com Jané Ventura, Avgvstvs Forvm o qualsevol dels múltiples cellers i caves situats al Penedès.

Experiències seleccionades

Si vols entendre el Penedès, no et pots perdre aquestes experiències.